Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Na kanapki: pieczona wołowina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jak dla mnie pieczona wołowina ma niezastąpiony smak. Lubię ją za delikatność , kruchość, aromat ziół. Uwielbiam ją na kanapkach z sałatą i majonezem :)

Na kanapki: pieczona wołowina

Składniki:

Na kanapki: pieczona wołowina

 

  • ok. 0,8 kg ligawy wołowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Na kanapki: pieczona wołowina
Osuszone mięso dokładnie nacieram mieszaniną soli, papryki, pieprzu i majeranku, na górze układam świeży tymianek, szczelnie zawijam mięso w folię aluminiową i na 12 godzin wkładam do lodówki. Następnego dnia piekę mięso przez ok. 2 godziny w temperaturze 170 stopni C, pozostawiam je do ostygnięcia w piekarniku.