SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Zimny bufet

Pieczona wołowina z dipem morelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Można też użyć pieczonej kaczki. Mięso pokroić w kawałki i nabić na szpadki. Podawać jako zimny bufet

Pieczona wołowina z dipem morelowym

Składniki:

Pieczona wołowina z dipem morelowym

 

  • Pieczona wołowina
  • 2 kg wołowiny może być rostbef
  • 3 łyżki oleju
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Dip morelowy
  • 2 szklanki suszonych moreli
  • 2 łyżki brandy lub octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bulionetka do pieczonych mięs
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczona wołowina z dipem morelowym
Pieczona wołowina



Mięso natrzeć olejem z czosnkiem i suszonym rozmarynem. Zapakować w folię aluminiową. Piec ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Wystudzić. Pokroić w paski, nadziać na szpadki lub patyczki szaszłykowe. Podawać z dipem morelowym.

Zamiast mięsa wołowego można użyć mięsa pieczonej kaczki.



Dip morelowy

 

Morele dobrze opłukać wymoczyć w brandy i sosie sojowym, pokroić drobno, 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić na patelnię morele wraz z koncentratem pomidorowym, bulionetką, smażyć 10 minut. Doprawić.  Następnie zmiksować i schłodzić.



Inna wersja: Można podawać wołowinę na ciepło z zimnym lub ciepłym dipem w charakterze sosu jako dania obiadowe.