Sposób przygotowania:
Pieczona wołowina z dipem morelowym
Pieczona wołowina
Mięso natrzeć olejem z czosnkiem i suszonym rozmarynem. Zapakować w folię aluminiową. Piec ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Wystudzić. Pokroić w paski, nadziać na szpadki lub patyczki szaszłykowe. Podawać z dipem morelowym.
Zamiast mięsa wołowego można użyć mięsa pieczonej kaczki.
Dip morelowy
Morele dobrze opłukać wymoczyć w brandy i sosie sojowym, pokroić drobno, 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić na patelnię morele wraz z koncentratem pomidorowym, bulionetką, smażyć 10 minut. Doprawić. Następnie zmiksować i schłodzić.
Inna wersja: Można podawać wołowinę na ciepło z zimnym lub ciepłym dipem w charakterze sosu jako dania obiadowe.
Mięso natrzeć olejem z czosnkiem i suszonym rozmarynem. Zapakować w folię aluminiową. Piec ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Wystudzić. Pokroić w paski, nadziać na szpadki lub patyczki szaszłykowe. Podawać z dipem morelowym.
Zamiast mięsa wołowego można użyć mięsa pieczonej kaczki.
Dip morelowy
Morele dobrze opłukać wymoczyć w brandy i sosie sojowym, pokroić drobno, 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić na patelnię morele wraz z koncentratem pomidorowym, bulionetką, smażyć 10 minut. Doprawić. Następnie zmiksować i schłodzić.
Inna wersja: Można podawać wołowinę na ciepło z zimnym lub ciepłym dipem w charakterze sosu jako dania obiadowe.