Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Wołowina z warzywami po azjatycku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam pikantne potrawy które często pochodzą z Azji - ten przepis jest naprawdę mocny, jest dużo kolorowych warzyw i delikatna wołowina.

Wołowina z warzywami po azjatycku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wołowina z warzywami po azjatycku

 

  • 900 g wołowiny (zrazowa górna / oberschale)
  • tłuszcz do smażenia (300 ml oleju rzepakowego)
  • 3 średnie cebule (pokroić w półksiężyce)
  • 300 g brokułów (podzielić na różyczki)
  • 1 mała zielona papryka (pokroić w 2 cm kostkę)
  • 1 mała czerwona papryka (pokroić w 2 cm kostkę)
  • 1 mała żółta papryka (pokroić w 2 cm kostkę)
  • 6 pieczarek (poćwiartować)
  • 300 g kapusty (pekińska /
  • wykroić tylko twarde żeberka i
  • pokroić w 2 cm. kostkę)
  • 8 ząbków czosnku (posiekać)
  • 30 g świeżego imbiru (posiekać)
  • 3 łyżki sambal oelek
  • 7 łyżek sosu sojowego (ciemny)

Sposób przygotowania:

Wołowina z warzywami po azjatycku
🔘 Ja użyłem cienkie płaty wołowe na rolady, które należy pokroić w poprzek włókien w cienkie 2 cm. szerokie, krótkie paski. W woku lub na dużej żeliwnej głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso, cały czas mieszając. Mięso ciągle polewać gorącym olejem i smażyć, aż będzie prawie miękkie.

🔘 Do prawie miękkiego mięsa dodać cebulę, brokuły, papryki, pieczarki i kapustę pekińską. Warzywa z mięsem dusić przez około 20 minut. Pod koniec duszenia można przykryć pokrywą, aby wszystko było szybko miękkie i soczyste.

🔘 Następnie łyżką cedzakową wyjąć z patelni mięso z warzywami i odsączyć na sicie. Olej wylać z wyjątkiem kilku łyżek, w nich mieszając krótko podsmażyć imbir i czosnek i wlać sambal oelek. Teraz z powrotem włożyć warzywa z mięsem, wlać sos sojowy i wymieszać.
Wołowina z warzywami po azjatycku
Teraz do mięsa dodać cebulę, brokuły, papryki, pieczarki, kapustę pekińską i dusić około 20 minut.
Wołowina z warzywami po azjatycku
Na dużej głębokiej patelni, ciągle mieszając i polewając gorącym olejem podsmażyć mięso, aż będzie prawie miękkie.
Wołowina z warzywami po azjatycku
Cienkie płaty wołowe na rolady pokroić w poprzek włókien w cienkie 2 cm. szerokie, krótkie paski.