Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa
Filety śledziowe w oleju wymoczyć raz w wodzie zimnej z 20 minut i wodę wylać, następnie wlać wodę zimną i ocet winny 1 łyżeczka, zostawić na 20 minut, wodę wylać na sitko.\
Odsączone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę do miski, dodać pokrojony kiszony ogórek.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach, wystudzone obrać ze skórki i na kratce do warzyw pokroić w kostkę.
Jajka ugotowane na twardo wystudzone obrać ze skorupki, przez kratkę pokroić w kostkę do miski.
Dodać musztardę, olej rzepakowy, sól, cukier, pieprz mielony, wszystko dokładnie wymieszać, schować do lodówki na 1 godzinę, podawać samą lub z pieczywem.
Odsączone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę do miski, dodać pokrojony kiszony ogórek.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach, wystudzone obrać ze skórki i na kratce do warzyw pokroić w kostkę.
Jajka ugotowane na twardo wystudzone obrać ze skorupki, przez kratkę pokroić w kostkę do miski.
Dodać musztardę, olej rzepakowy, sól, cukier, pieprz mielony, wszystko dokładnie wymieszać, schować do lodówki na 1 godzinę, podawać samą lub z pieczywem.