aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Na zimno z jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

W upalne dni nie ma nic lepszego jak lekkie zimne ciacho z galaretką i owocami. Ciasto nie jest zbyt słodkie ponieważ delikatna kwaskowość jagód idealnie równoważy słodki smak śmietany.

Na zimno z jagodami

Składniki:

Na zimno z jagodami

 

  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 2 galaretki o smaku owoce leśne
  • 200 g jagód
  • dżem jagodowy (niekoniecznie)
  • biszkopty

Sposób przygotowania:

Na zimno z jagodami
Żelatynę rozpuść w poł pół szklanki gorącego mleka i odstaw do schłodzenia. W międzyczasie przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu i również odstaw do schłodzenia.

Do miski wlej 400ml zimnego mleka, wsyp bitą śmietanę w proszku i ubijaj na najwyżych obrotach przez ok 4-5 min. Pod koniec dodoaj tężejącą żelatynę i dokładnie zmiksuj.

Blachę o wymiarcha 24x24 wyłóż biszkoptami, a szczeliny wypełnij dżemem. Następnie wyłóż tężejąca masę śmietanową i wstaw do lodówki, aż całokowicie się zetnie.

Kiedy galaretki będą się już powoli ścinać wierzch ciasta posyp jagodami i zalej galaretkami.

Całość wstaw do lodówki na ok 2 godz.