Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nadziewana ogórkiem pierś z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierś z kurczaka nadziewana ogórkiem konserwowym, wędzonką i cebulą.

Nadziewana ogórkiem pierś z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewana ogórkiem pierś z kurczaka

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 plastry wędzonki
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • olej do smażenia
  • przyprawa do mięs - wg uznania

Sposób przygotowania:

Nadziewana ogórkiem pierś z kurczaka
Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku, żeby otrzymać kieszonki. Oprószyć je w środku solą i pieprzem, posmarować musztardą. Ogórka przekroić wzdłuż na pół, cebulę pokroić w grube piórka. Do każdej mięsnej kieszonki włożyć po jednym plasterku wędzonki (użyłam mocno wędzonej wieprzowej karkówki), po trochu cebuli i po jednej połówce ogórka. Złączyć brzegi mięsa, spiąć wykałaczkami. Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, posypać z obu stron przyprawą do mięs. Mięso z obu stron mocno zrumienić. Do mięsa wlać pół szklanki wody. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, po ok. 10 minut z obu stron. Gotowe mięso podzielić na porcje.
Nadziewana ogórkiem pierś z kurczaka
Piersi z kurczaka nacięte w środku w niby kieszonki.
Nadziewana ogórkiem pierś z kurczaka
Mięso oprószone w środku solą i pieprzem i posmarowane musztardą.
Nadziewana ogórkiem pierś z kurczaka
Mięso nadziane plastrem wędzonki połówką ogórka i piórkami czerwonej cebuli.
Nadziewana ogórkiem pierś z kurczaka
Nadziane piersi z kurczaka położone na rozgrzany olej i posypane przyprawą do mięs.