Sposób przygotowania:
Papryka nadziewana tartym kalafiorem i kaszą
W dobrze osolonej wodzie gotujemy torebkę kaszy jęczmiennej oraz kaszy gryczanej. I zostawiamy do ostygnięcia. Dwie cząstki kalafiora trzemy na tarce o drobnych oczkach. Kiedy obie kasze będą zimne, dodajemy je do potartego kalafiora. Wbijamy trzy jajka oraz dodajemy przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, szczyptę kardamonu, imbiru, słodkiej papryki oraz szczyptę pieprzu cayenne i kurkumy. Trzy łyżki sypkiej kaszki manny. Wszystko razem mieszamy i napełniamy farszem wydrążone papryki. Wkładamy je do garnka i zalewamy gorącą wodą z dodatkiem dwóch kostek rosołowych. Płynu musi być około pół centymetra poniżej farszu.
Wkładamy trzy listki laurowe. Pięć sztuk ziela angielskiego i gotujemy na wolniutkim ogniu do miękkości. Na koniec dodajemy jeden przecier pomidorowy i zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Do pół szklanki wody dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Wlewamy do wywaru i gotujemy przez chwilkę. Powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porada: papryka może być podana jak przystawka albo z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe.
Wkładamy trzy listki laurowe. Pięć sztuk ziela angielskiego i gotujemy na wolniutkim ogniu do miękkości. Na koniec dodajemy jeden przecier pomidorowy i zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Do pół szklanki wody dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Wlewamy do wywaru i gotujemy przez chwilkę. Powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porada: papryka może być podana jak przystawka albo z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe.
Składniki na sos.
3 kostki rosołowe
1,5 litra wody
1 przecier pomidorowy
1/2 szklanki wody
1 łyżka mąki