kasiaka

kasiaka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Papryka nadziewana chilli con carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozgrzewające danie idealne na zimowe wieczory ze znajomymi. Wygodne, bo można przygotować wszystko dużo wcześniej a wieczorem jedynie zapiec. Proste i efektowne. Polecam!

Papryka nadziewana chilli con carne

Składniki:

Papryka nadziewana chilli con carne

 

  • Składniki na 5 porcji:
  • 5 średnich papryk
  • 450 g mięsa mielonego
  • Mieszanka Meksykańska Hortex
  • 1 cebula
  • 1 mała papryczka chilli
  • puszka pomidorów bez skóry
  • pieprz, sól, curry
  • natka pietruszki do posypania na wierzch po upieczeniu

 

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana chilli con carne
Na zimną oliwę wrzucam posiekany czosnek i papryczkę chilli. Smażę około 3 minuty i dorzucam cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula już się zeszkli, dorzucam zmielone mięso i podgrzewam, aż zrobi się rumiane. Mięso doprawiam delikatnie solą i pieprzem, dorzucam Mieszankę Meksykańską Hortex i smażę razem około 7 minut. Po tym czasie dorzucam do wszystkiego pomidory z puszki, 1,5 łyżeczki zmielonego curry i durzę całość około 10 minut. W tym czasie myję papryki, przekrawam na pół i spryskuję delikatnie oliwą. Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Kiedy mięso i warzywa są już gotowe nadziewam kolejno papryki i układam je w naczyniu żaroodpornym. Całość przykrywam folią aluminiową i zapiekam około 40 minut-ostatnie 10 minut bez folii dzięki czemu wierzch delikatnie się przypiecze. Po wyjęciu dania z piekarnika posypuję natką pietruszki i podaję z ugotowanym wcześniej ryżem.