Sposób przygotowania:
Nadziewane jabłka na słodko
Przygotować niezbędne składniki na deser. Pod bieżącą wodą umyć jabłka, osuszyć je w ręczniku papierowym, następnie ze środka wydrążyć części niejadalne i usunąć gniazda nasienne z jabłek. Do przygotowanych otworków wyporcjować miód, nie za dużo aby miód nie wyciekał, wsypujemy rodzynki, żurawinę, które wcześniej należy namoczyć w winie. Całość posypujemy cynamonem wiórkami kokosowymi i cukrem, na koniec należy skropić winem. Jabłka zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury około 150 stopni C na około 20 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu można podawać je z sosami, czekoladą.
Pyza
agnieszkalider
Do pieczenia nadają się duże i te twardsze odmiany jabłek.