agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Nadziewane jabłka na słodko

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser - jabłka nadziewane

Nadziewane jabłka na słodko

Składniki:

Nadziewane jabłka na słodko

 

  • jabłka 4 szt
  • wiórki kokosowe 2 łyżki
  • rodzynki 1 garść
  • żurawina 1 garść
  • wino półsłodkie 2 kieliszki
  • cukier puder 2 łyżeczki
  • miód 3 łyżki
  • cynamon 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Nadziewane jabłka na słodko
Przygotować niezbędne składniki na deser. Pod bieżącą wodą umyć jabłka, osuszyć je w ręczniku papierowym, następnie ze środka wydrążyć części niejadalne i usunąć gniazda nasienne z jabłek. Do przygotowanych otworków wyporcjować miód, nie za dużo aby miód nie wyciekał, wsypujemy rodzynki, żurawinę, które wcześniej należy namoczyć w winie. Całość posypujemy cynamonem wiórkami kokosowymi i cukrem, na koniec należy skropić winem. Jabłka zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury około 150 stopni C na około 20 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu można podawać je z sosami, czekoladą.