SUPERPRZEPIS

Nadziewane Muszle evity

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Nadziewane Muszle evity Więcej zdjęć (3)

Pyszne nadziewane muszelki.Polecam :)

Składniki:

Nadziewane Muszle evity

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 małej cukini
  • 1 cm imbir świeży
  • 1 kulka mozzarelli
  • 10 sztuk makaron muszle duże (po pięć na osobę)
  • 1/2 łyzeczki sół ziołowa
  • 1/2 łyzeczki przyprawa do kurczaka (np.złocista)
  • 5 ziaren ziele angielskie
  • 3 listki laurowe
  • 1 płaska łyżeczka bazylii (suszona)
  • pieprz kolorowy (wg.uznania)
  • 2 łyzki olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Nadziewane Muszle evity
Pierś myjemy.Wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą,dodajemy ziele angielskie, listki i gotujemy do miękkości.Po ugotowaniu wyjmujemy i studzimy.Cukinie myjemy,imbir obieramy.Ścieramy to na tarce o grubszych oczkach.Mozzarelle kroimy w plastry i potem jeszcze każdy plaster na pół.Muszle gotujemy około 15 minut-odcedzamy za pomocą łyzki cedzakowej żeby nie porozrywać i studzimy.Przestudzoną pierś kroimy w dość drobną kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cukinię,imbir i mięso,doprawiamy solą,pieprzem,bazylią i przyprawą do kurczaka.Smażymy,mieszając wszystko jakieś 7-8 minut-studzimy. Przestudzonym farszem napełniamy muszle a na wierzch wkładamy po pół plasterka mozzarelli. Gotowe muszle układamy jedna przy drugiej w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posypujemy resztą pokrojonego w kostkę sera i natką pietruszki.Rozgrzewamy piekarnik (grzanie góra) do 180*C i zapiekamy około 15 minut i gotowe. Podajemy od razu po przygotowaniu... SMACZNEGO. . . .
Nadziewane Muszle evity
Tak przygotowane muszle wkładamy do piekarnika i zapiekamy..
Nadziewane Muszle evity
Tutaj widzimy poszczególne etapy przygotowania muszelek...