Sposób przygotowania:
Nadziewane pomidory alla pizzaiolaPrzygotowanie farszu
Bułeczkę kroimy w male kawałki, po czym grillujemy na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Oliwki drobno kroimy. Mozzarellę kroimy w kostkę.
W misce mieszamy pokrojone oliwki, mozzarellę, bułeczkę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie pomidorów
Pomidory dokładnie myjemy i osuszamy. Z pomidorów odkrawamy ich górną część, wyjmujemy gniazda nasienne. Wnętrze pomidorów solimy.
Zapiekanie pomidorów
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
Pomidory napełniamy farszem i wykładamy do formy żaroodpornej wcześniej wysmarowanej olejem. Pomidory przykrywamy odkrojona górną częścią, delikatnie skrapiamy olejem i zapiekamy ok. 15 minut.