grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Nadziewane pomidory alla pizzaiola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczone pomidory z farszem z mozzarelli, czarnych oliwek, kawałeczków bułki, aromatyzowane czosnkiem, oregano, pietruszką to bardzo aromatyczna i szybka w przygotowaniu przystawka.

Nadziewane pomidory alla pizzaiola Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nadziewane pomidory alla pizzaiola

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane pomidory alla pizzaiola

Przygotowanie farszu

Nadziewane pomidory alla pizzaiola
Ser mozzarella możemy zastąpić innym typem sera żółtego.

Bułeczkę kroimy w male kawałki, po czym grillujemy na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Oliwki drobno kroimy. Mozzarellę kroimy w kostkę.


W misce mieszamy pokrojone oliwki, mozzarellę, bułeczkę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie pomidorów

Nadziewane pomidory alla pizzaiola
Gniazda pomidorów możemy wyjąć za pomocą łyżeczki.

Pomidory dokładnie myjemy i osuszamy. Z pomidorów odkrawamy ich górną część, wyjmujemy gniazda nasienne. Wnętrze pomidorów solimy.

Zapiekanie pomidorów

Nadziewane pomidory alla pizzaiola
Upieczone pomidory powinny być przyrumienione a jednocześnie soczyste.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.


Pomidory napełniamy farszem i wykładamy do formy żaroodpornej wcześniej wysmarowanej olejem. Pomidory przykrywamy odkrojona górną częścią, delikatnie skrapiamy olejem i zapiekamy ok. 15 minut.