gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 816]

Sos dyniowy z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To kolejna moja propozycja na lekki szybki i całkiem prosty sos z dyni z dodatkiem kurkumy i oregano.

Sos dyniowy z  ryżem

Składniki:

Sos dyniowy z ryżem

 

 

  • sos dyniowy

 

Sposób przygotowania:

Sos dyniowy z ryżem
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Dynię obieramy ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy cebulę i czosnek podsmażamy.

Do cebuli dodajemy startą dynię doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, gałką, oregano i kurkumą. Patelnię nakrywamy jeżeli trzeba to podlewamy odrobiną wody dusimy, aż dynia się rozgotuje mieszamy od czasu do czasu aby sos się nie przypalił.

Pod koniec dodajemy śmietanę można dodać tyle ile chcemy ja sos zrobiłam taki gęsty.

POLECAM