Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Naga kartoflanka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

dlaczego naga? bo z gąsówkami nagimi :-) - to pyszne grzyby, doskonałe do wielu potraw a w zupie smakowały wybornie

Naga kartoflanka

Składniki:

Naga kartoflanka

 

  • 10 kapeluszy gąsówki nagiej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 listek laurowy
  • ok. 3/4 szkl. włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler starte na tarce jarzynowej albo pokrojone w słupki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 nieduża cebula czerwona
  • 0,5 szkl. śmietany 22%
  • do smaku: sól, odrobina pieprzu mielonego

Sposób przygotowania:

Naga kartoflanka
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 2 szkl. wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy 5-10 min.. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę a kiedy się zeszkli dokładamy grzyby i smażymy razem 5-10 min. po czym przekładamy do ziemniaków. Dodajemy także warzywa i gotujemy 10 min. Śmietanę roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu, hartujemy kilkoma łyżkami zupy, wlewamy do garnka, zagotowujemy i ...gotowe. Szybko i smacznie - ja tak lubię. Gąsówki są delikatne, ale mają swój specyficzny smaczek więc nie dodaję żadnych ziół żeby dobrze je czuć a ich lekko fioletowy kolor ładnie wygląda w zupie razem z czerwoną cebulką.