ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 240]

Nagietkowy smalec do szarlotki i nie tylko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki nagietkowy smalec nada ciastu pięknego, pomarańczowego koloru i jest o wiele zdrowszy. Można nim także smarować pieczywo.

Nagietkowy smalec do szarlotki i nie tylko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nagietkowy smalec do szarlotki i nie tylko

 

  • 1 kg przemielonej słoniny
  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki płatków nagietka
  • szczyptę soli

Sposób przygotowania:

Nagietkowy smalec do szarlotki i nie tylko
Kilogram słoniny mielimy maszynką o drobnych oczkach. Przekładamy do nie przywierającego garnka. Wlewamy pół szklanki wody i dodajemy dwie szklanki płatków nagietka i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Musimy tak długo smażyć, aż się wyszumi, to znaczy przestanie się pienić. Zdjąć z ognia, przestudzić i przelać przez metalowe sitko albo durszlak.

Smalec rozlać do słoików albo w pojemniczki.

Powstałe skwarki można użyć do zrobienia ciasteczek.
Nagietkowy smalec do szarlotki i nie tylko.
Kilogram słoniny mielimy maszynką o drobnych oczkach.
Nagietkowy smalec do szarlotki i nie tylko.
Wlewamy pół szklanki wody i dodajemy dwie szklanki płatków nagietka.
Nagietkowy smalec do szarlotki i nie tylko.
Wszystko razem mieszamy i smażymy na wolnym ogniu.
Nagietkowy smalec do szarlotki i nie tylko.
Zdjąć z ognia, przestudzić i przelać przez metalowe sitko albo durszlak.