BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Domowy smalec

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy smalec to słonina pokrojona w drobną kostkę lub zmielona przez maszynkę,dodatek wędzonego boczku wzbogaci smak smalcu ,a aromatu dodają przyprawy , majeranek oraz cebula i ząbki czosnku.

Domowy smalec

Składniki:

Domowy smalec

 

  • słonina świeża 1 kg,
  • boczek wędzony 200 g,
  • cebula 2 szt,
  • ząbki czosnku 4,
  • majeranek 2 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa w płynie 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Domowy smalec
Słoninę oraz boczek pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka i wytapiać na małym ogniu aż powstaną skwarki.

Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę.

Smażyć aż cebulka zrobi się złocista ,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,majeranek oraz sól i pieprz do smaku.

Smażyć jeszcze chwilkę ,zdjąć z ognia,a gdy smalec przestygnie doprawić przyprawą w płynie do smaku.

Przelać do słoiczków i zamknąć i czekać do zastygnięcia.