Sposób przygotowania:
Najeżona tarta II - śliwki
Z mąki, zimnego masła, cukru i wody zagnieć szybko elastyczne ciasto. Zwiń w folię i włóż na minimum godzinę do lodówki (pół godziny w zamrażarce). Wyjęte ciasto rozwałkuj na wielkość formy lub ręcznie, małymi kawałkami wylep formę. Dokładnie wylep boki formy. Na cieście ułóż umyte i pokrojone na ćwiartki śliwki. Układanie zacznij od brzegu, pierwszy okrąg opierając na brzegu, następne - na poprzednich. Jeżeli śliwki są bardzo soczyste - możesz nasypać na dno spód tarty nieco tartej bułki, aby ciasto nie przesiąkło. Śliwki posyp dwoma łyżeczkami cukru. Piecz w 200 stopniach (termoobieg) ok. 30 - 35 minut. Wyjętą tartę posyp pozostałym cukrem. Można jeść również na zimno, ale, powiem szczerze, nie wiem, jak smakuje, bo nigdy nie zdążyła wystygnąć ;-)