Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Najeżona tarta II - śliwki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Półwytrawny, doskonały jesienny deser. Na deszczowe popołudnie do herbaty. Na słoneczne popołudnie. Na każde popołudnie.

Najeżona tarta II - śliwki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Najeżona tarta II - śliwki

 

  • 15 dag masła
  • 25 dag pszennej mąki
  • można dodać nieco cukru
  • nieco wody (ok. 80 - 100 ml, zależy, ile ciasto przyjmie)
  • kilogram śliwek
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Najeżona tarta II - śliwki
Z mąki, zimnego masła, cukru i wody zagnieć szybko elastyczne ciasto. Zwiń w folię i włóż na minimum godzinę do lodówki (pół godziny w zamrażarce). Wyjęte ciasto rozwałkuj na wielkość formy lub ręcznie, małymi kawałkami wylep formę. Dokładnie wylep boki formy. Na cieście ułóż umyte i pokrojone na ćwiartki śliwki. Układanie zacznij od brzegu, pierwszy okrąg opierając na brzegu, następne - na poprzednich. Jeżeli śliwki są bardzo soczyste - możesz nasypać na dno spód tarty nieco tartej bułki, aby ciasto nie przesiąkło. Śliwki posyp dwoma łyżeczkami cukru. Piecz w 200 stopniach (termoobieg) ok. 30 - 35 minut. Wyjętą tartę posyp pozostałym cukrem. Można jeść również na zimno, ale, powiem szczerze, nie wiem, jak smakuje, bo nigdy nie zdążyła wystygnąć ;-)
Najeżona tarta II - śliwki
Kruchym ciastem wylep formę. Ja to robię ręcznie, bez wałkowania.
Najeżona tarta II - śliwki
Śliwki ułóż na tarcie promieniście i posyp cukrem.
Najeżona tarta II - śliwki
Upieczoną tartę posyp resztą cukru i podawaj.