superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Najlepsza pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupa pomidorowa to klasyka w naszej kuchni i coś co uwielbiają wszystkie dzieci :)

Najlepsza pomidorowa

Składniki:

Najlepsza pomidorowa

 

 

  • 3 marchewki

 

  • 1 pietruszka

 

  • kawałeczek selera

 

 

 

  • 3 listki laurowe

 

 

  • 1 mała cebula, lub połowa dużej

 

  • 1 litr wody ( najlepiej przefiltrowanej)

 

  • olej rzepakowy ( około 1 łyżkę)
  • 4 pałki kurczaka ze skórą
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego
  • 50 ml śmietany do zabielenia zupy
  • 1/2 opakowania makaronu 4 jajecznego

Sposób przygotowania:

Najlepsza pomidorowa
Marchewkę i pietruszkę obieramy. W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy umyte i obrane warzywa. Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż zrobią się czarne bąble. Warzywa smażymy około 5 minut i obracamy. Dodajemy cebulę i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu minimum 1 godzinę. Po około 30 minutach dodajemy pałki z kurczaka. Makaron gotujemy w osobnym garnku i odcedzamy. Do zupy dodajemy przecier pomidorowy.Doprawiamy do smaku i zabielamy śmietanką.