Najlepsze ciasto świata

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser, którego przepis zakłada użycie czterech tabliczek czekolady, bitej śmietany, migdałów i masła jest ideałem samym w sobie.

Najlepsze ciasto świata

Składniki:

Najlepsze ciasto świata

 

  • (na tortownicę o średnicy 24 cm)

 

  • Spód:
  • 6 białek
  • 150 g cukry pudru
  • 180 g płatków migdałowych
  • 40 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Najlepsze ciasto świata
Przepis inspirowany kulinarnym cudem pt. "Ciasto czekoladowe z białym musem" z Kwestii Smaku.



Dno tortownicy powinniśmy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie dno i boki smarujemy masłem. Następnym krokiem jest ubijanie białek na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodajmy cukier puder, po trosze. Z powstałą pianą łączymy drobno pokrojone migdały, czekoladę i przesiay następnie wyłożyć na dno tortownicy i zapiekać przez ok. 20 minut w 180 st. C. Po tym czasie spód powinien swobodnie wystygnąć - my możemy zająć się resztą!

Zółtka i 120 ml śmietanki podgrzewamy w wodnej kąpieli. Mieszamy aż masa zgęstnieje. dodajemy masło i czekoladę, wszystko mieszamy aż się połączy. Masa stygnie, my w tym czasie ubijmy śmietanę. Potem łączymy ją z masą czekoladową i tak powstały krem wylewamy na spód. Ciasto wkłądamy na noc do lodówki.



 

 

 

Tagi:

czekolada