Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Najprostsze kruche faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jest to mój sprawdzony przepis na pyszne faworki.Nie może ich u mnie zabraknąć w karnawale.Pyszne i kruche,w sam raz do kawy lub herbaty.

Najprostsze kruche faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Najprostsze kruche faworki

 

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany

 

  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

Najprostsze kruche faworki
1.Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto.Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy tłuczkiem,aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. 2.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. 3.Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cienko,wykrawamy prostokąty,na środku każdego robimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec,formując faworka. 4.Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z obu stron na złoty kolor. 5.Usmażone faworki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 32 sztuki. 
Najprostsze kruche faworki
Przygotowujemy ciasto i zaczyanmy formowanie faworków.
Najprostsze kruche faworki
Przygotowane faworki układamy na stolnicy przed pieczeniem.
Najprostsze kruche faworki
Następnie faworki smażymy na rozgrzanym oleju.
Najprostsze kruche faworki
Usmażone i odsączone faworki oprószamy cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust