Sposób przygotowania:
Najprostsza zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wstawiamy wodę na gaz i czekamy aż zacznie wrzeć. Na wrządek wrzucami nasze talarki ziemniaków i gotujemy ok 8 minut. (nie mogą się rozgotować muszą być lekko twardawe). Gdy już się ugotują odcedzamy je. Cebulę kroimy w piórka, wędlinę w cienkie paski, ser żółty w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub smalcem. Na spód naczynia wykładamy połowę ziemniaków, na ziemniaki wykładamy wszystkie plasterki szynki, posypujemy cebulą, na cebulę wykładamy resztę ziemniaków, a na ziemniaki wykładamy plasterki żółtego sera. Nagrzewamy piekarnik na 200 st c. Wkładamy naszą zapiekankę do nagrzanego piekarnika i zostawiamy w nim zapiekankę ok 25 min. Podajemy od razu gorącą zapiekankę. Świetnym dodatkiem do tej zapiekanki są np.: kotlety mielone.