Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1178]

Najprostsze ciasto z truskawkami i kruszonką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie ciasto doskonale sprawdzi się w przypadku niespodziewanych gości, ale przyznam, że świetnie smakuje przy każdej okazji i bez niej.

Najprostsze ciasto z truskawkami i kruszonką

Składniki:

Najprostsze ciasto z truskawkami i kruszonką

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm, ciasto:

  • 1,5 szklanki/240g mąki pszennej (1 szklanka - 250 ml)
  • 1/3 szklanki/60g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki/160g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka/kefiru/jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • skórka z połowy cytryny

Ponadto:

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Najprostsze ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto:

Najprostsze ciasto z truskawkami i kruszonką
Przygotowanie ciasta przypomina pieczenie muffinków, z tymże w tym przypadku została użyta jedna, większa blaszka.

W jednej misce połączyć mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko, olej, aromat i skórkę cytrynową.

Następnie wszystko należy wymieszać, ale jedynie do połączenia się składników (mogą być grudki), ponieważ tylko wtedy upieczone ciasto będzie puszyste.

Truskawki:

Najprostsze ciasto z truskawkami i kruszonką
Większe truskawki można przekroić na więcej części.

Truskawki przekroić na pół.

Kruszonka:

Najprostsze ciasto z truskawkami i kruszonką
Kruszonka powinna przypominać odrobinę mokry piasek.

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie połączyć.

Ciasto:

Najprostsze ciasto z truskawkami i kruszonką
Truskawki najlepiej układać przekrojoną stroną do góry.

Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równo poukładać truskawki.

Na końcu równomiernie rozetrzeć palcami kruszonkę.

Pieczenie:

Najprostsze ciasto z truskawkami i kruszonką
Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 40-50 minut do tzw. "suchego patyczka".