Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto piekłam razem z moimi córkami,aż miło było patrzeć jak się krzątają w kuchni. Pomimo swojej prostoty ciasto wyszło tak pyszne, że nie można mu się oprzeć.

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Kruszonka:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 35 cm posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i lekko posypujemy bułką tartą.

2.Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki.Następnie przekrawamy na pół i układamy dwie warstwy na cieście.

3. Składniki kruszonki przekładamy do miski i opuszkami palców rozcieramy,aż powstaną małe grudki.Kruszonkę wykładamy na truskawki.

4. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto studzimy w formie.