MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Naleśniki arbuzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Ostatnio próbuję arbuza w różnych kombinacjach, więc i naleśniki musiały być, bo często różne smażę :) są pyszne!

Naleśniki arbuzowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Naleśniki arbuzowe

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki arbuzowe
Wycinamy miąższ arbuza, pozbawiamy pestek i blendujemy - u mnie wyszło 0,5 litra. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy i dodajemy miąższ, mąkę, wodę i olej.

Rózgą lub mikserem mieszamy całość na taką konsystencję jak standardowo do naleśników (ilość wody i mąki może się nieco zmieniać w zależności od soczystości arbuza).

Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu (ostrożnie przy przewracaniu!). Przed każdym smażeniem dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe.
Naleśniki arbuzowe
Naleśniki bez dodatkowego cukru - arbuz jest słodki
Naleśniki arbuzowe
Miąższ arbuza bez pestek blendujemy na mus
Naleśniki arbuzowe
Do roztrzepanych jajek dodajemy masę arbuzową
Naleśniki arbuzowe
Dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy
Naleśniki arbuzowe
Smażymy bez tłuszczu

Tagi:

naleśniki