margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Naleśniki z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Naleśniki z mięsem w sojowym wydaniu.

Naleśniki z mięsem

Składniki:

Naleśniki z mięsem

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • pół łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • 300 g mięsa mielonego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • warzywa mrożone krojone w paski (2 porządne garście)
  • 2 pomidory
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sos sojowy Tao Tao do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej
  • kilka plasterków żółtego sera

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem
Zaczniemy od mięsnego farszu. Cebulę kroimy w kostkę, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy razem do zarumienia. Dodajemy na patelnię mrożone warzywa, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy kilka minut aż zrobią się miękkie. Następnie dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawą do mięsa mielonego, ziołami prowansalskimi i smażymy mieszając całość. W tym czasie pomidory polewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Wkrawamy pomidora do mięsa, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i sojowego sosu Tao Tao do smaku (1-2 łyżki). Jeśli jest taka potrzeba solimy i pieprzymy. Smażymy całość od czasu do czasu mieszając kilka minut, następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem. Robimy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, wlewamy dwie szklanki mleka i mieszamy trzepaczką dość intensywnie żeby nie powstały grudki. Wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli. Łączymy wszystkie składniki, ciągle mieszając wlewamy powoli wodę gazowaną (możemy użyć też zwykłej przegotowanej wody, ale gazowana nada ciastu puszystości) i pół łyżki oleju. Rozgrzewamy patelnię (możemy co 2 naleśniki natłuścić patelnię kropelką oleju) wlewamy ciasto naleśnikowe, rozprowadzamy ciasto kolistymi ruchami patelni na całą jej powierzchnię. Smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Na każdy naleśnik nakładamy farsz i plasterek żółtego sera. Zwijamy naleśnik w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 7-10 minut. (Nie musimy tego robić ale ja chciałam żeby ser się dobrze roztopił). Smacznego.