edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Naleśniki z twarogiem, musem jabłkowym i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Naleśniki z samymi pysznościami podałam jako danie obiadowe, ale równie dobrze można je zjeść na podwieczorek.

Naleśniki z twarogiem, musem jabłkowym i borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z twarogiem, musem jabłkowym i borówkami

 

  • NALEŚNIKI:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • około 2 szklanek mleka
  • ewentualnie woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • NADZIENIE:
  • 50 dag białego sera półtłustego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • cukier do smaku
  • mus jabłkowy – u mnie z antonówek
  • 25 dag borówki amerykańskiej

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z twarogiem, musem jabłkowym i borówkami
NALEŚNIKI: Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko. Dolewając stopniowo 1,5 szklanki mleka, zmiksować tak, aby nie było grudek. Odstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie, mieszając, dolać pozostałe mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ciasto powinno ładnie rozlewać się po patelni i nie tworzyć zbyt grubej warstwy. Jeśli jest jeszcze zbyt gęste dolać troszkę wody. Olej wlać do miseczki, moczyć w nim złożony papierowy ręcznik kuchenny i smarować patelnię każdorazowo przed nalaniem porcji ciasta. Usmażyć naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki odkładać na płaski duży talerz, jeden na drugim, do wystudzenia. NADZIENIE: Borówki opłukać, dokładnie osączyć z wody. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Przestudzone naleśniki posmarować masą twarogową i musem jabłkowym, posypać borówkami i złożyć „w chusteczkę”.
Naleśniki z twarogiem, musem jabłkowym i borówkami
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietaną.
Naleśniki z twarogiem, musem jabłkowym i borówkami
Usmażone naleśniki odkładać na płaski duży talerz, jeden na drugim, do wystudzenia.
Naleśniki z twarogiem, musem jabłkowym i borówkami
Przestudzone naleśniki posmarować masą twarogową i musem jabłkowym.
Naleśniki z twarogiem, musem jabłkowym i borówkami
Posypać borówkami i złożyć „w chusteczkę”.