agnieccha

agnieccha

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Naleśniki z pieczarkami i kremowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z farszem z pieczarek, cebuli i jajek z pysznym kremowym sosem nadają się zarówno na codzienny obiad, a także na uroczyste spotkanie rodzinne i nie tylko.

Naleśniki z pieczarkami i kremowym sosem

Składniki:

Naleśniki z pieczarkami i kremowym sosem

 

 

 

  • Na naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • przyprawa uniwersalna
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Naleśniki z pieczarkami i kremowym sosem
Naleśniki: mąkę, wodę, mleko, proszek do pieczenia, jajko, czosnek i koperek wymieszaj na jednolite ciasto. Przypraw ciasto przyprawą uniwersalną i pieprzem i usmaż naleśniki na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Farsz: cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno, smaż w rondlu na margarynie, pieczarki oczyść i obmyj, posiekaj drobno i dodaj do cebuli. Smaż pieczarki pod przykryciem. Jajka także posiekaj drobno, dodaj do pieczarek gdy te będą już usmażone, zasmaż farsz, dopraw solą i pieprzem, ponownie zasmaż, Sos: maślankę wymieszaj ze szklanką wody, dodaj kostkę bulionową i gotuj, aż kostka się rozpuści, do pozostałej wody wlej 5 łyżek zagotowanej maślanki, rozmieszaj i dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie i wlej mieszankę do sosu cały czas mieszając, dopraw sos do smaku solą i pieprzem, zagotuj. Naleśniki zawijaj z farszem pieczarkowym, podawaj naleśniki z sosem.