Sposób przygotowania:
Naleśniki z kurczakiem i porem
Farsz:
Pora kroimy na pół a patem w cienkie plasterki. Pokrojonego pora lekko solimy i dusimy do miękkości na maśle tj. około 15-20 minut. Przesmażonego pora odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane udka z kurczaka obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę – przekładamy do miseczki. Do kurczaka dodajemy przestudzonego pora, serek homogenizowany, curry i wszystko starannie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mieszamy raz jeszcze i dostawiamy na bok.
Naleśniki :
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy mąkę, dodajemy mleko i składniki mieszamy tak aby nie było grudek. Kiedy mąką połączy się z jajkami i mlekiem stopniowo wlewamy wodę gazowaną i mieszamy aż do połączenia się składników. Dodajemy olej i szczyptę soli – mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut na bok.
Patelnie do smażenia naleśników rozgrzewamy, łyżką nakładamy porcję, rozprowadzamy ciasto i smażmy na naleśniki po 2-3 minut z każdej strony. Usmażonego naleśnika przekładamy na talerz i czynność powtarzamy aż do wykończenia ciasta.
Na usmażonego naleśnika nakładamy porcję farszu zwijamy go w rulon i serwujemy od razu lub po podgrzaniu na maśle z sałatą z sosem vinegrette - smacznego.
Pora kroimy na pół a patem w cienkie plasterki. Pokrojonego pora lekko solimy i dusimy do miękkości na maśle tj. około 15-20 minut. Przesmażonego pora odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane udka z kurczaka obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę – przekładamy do miseczki. Do kurczaka dodajemy przestudzonego pora, serek homogenizowany, curry i wszystko starannie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mieszamy raz jeszcze i dostawiamy na bok.
Naleśniki :
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy mąkę, dodajemy mleko i składniki mieszamy tak aby nie było grudek. Kiedy mąką połączy się z jajkami i mlekiem stopniowo wlewamy wodę gazowaną i mieszamy aż do połączenia się składników. Dodajemy olej i szczyptę soli – mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut na bok.
Patelnie do smażenia naleśników rozgrzewamy, łyżką nakładamy porcję, rozprowadzamy ciasto i smażmy na naleśniki po 2-3 minut z każdej strony. Usmażonego naleśnika przekładamy na talerz i czynność powtarzamy aż do wykończenia ciasta.
Na usmażonego naleśnika nakładamy porcję farszu zwijamy go w rulon i serwujemy od razu lub po podgrzaniu na maśle z sałatą z sosem vinegrette - smacznego.
SylaUla
Igraszki Losu
SylaUla napisał(a):