kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Naleśniki budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na delikatne naleśniki budyniowe. Takie naleśniki najlepiej smakują z dżemem lub innym słodkim dodatkiem. Polecam.

Naleśniki budyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki budyniowe

 

  • 1 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 op budyniu waniliowego ( na 0,5 l )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • olej do smażenia naleśników

Sposób przygotowania:

Naleśniki budyniowe
Do wysokiego naczynia lub miski wlewamy mleko i dodajemy wybite jajko oraz cukier, miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, proszek budyniowy i wlewamy olej, miksujemy. Przygotowane ciasto odstawiamy na około 30 minut.

Po tym czasie na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Łyżką nalewamy ciasto i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładamy na talerz.
Naleśniki budyniowe
Jajko i cukier dodajemy do mleka i miksujemy.
Naleśniki budyniowe
Do mleka dodajemy olej, proszek do pieczenia i mąkę.
Naleśniki budyniowe
I miksujemy na gładkie ciasto naleśnikowe.
Naleśniki budyniowe
Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki na złoty kolor.