Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Naleśniki żytnie z serem i jagodami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam naleśniki z serem i owocami sezonowymi. Odkąd odkryłam bardziej dietetyczną wersję tego dania, zjadam je bez wyrzutów sumienia. Tym razem skusiłam się na żytnie naleśniki z farszem serowym i jagodami.

Naleśniki żytnie z serem i jagodami

Składniki:

Naleśniki żytnie z serem i jagodami

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju + odrobina oleju do smażenia
  • łyżeczka ksylitolu
  • szczypta soli

Na farsz:

Dodatkowo:

  • czekolada do starcia
  • jagody na wierzch naleśników
  • 125 ml śmietany jogurtowej na wierzch naleśników
  • ksylitol do posypania naleśników
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Naleśniki żytnie z serem i jagodami

Przygotowanie ciasta naleśnikowego

Naleśniki żytnie z serem i jagodami
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe

Składniki na ciasto wymienione powyżej umieszczamy razem w blenderze kielichowym lub miseczce, miksujemy na jednolite ciasto. Ciasto odstawiamy na czas przygotowania farszu.

Przygotowanie farszu i jagód

Naleśniki żytnie z serem i jagodami
Ser biały łączymy z żółtkiem, śmietaną, stewią

Ser przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, wbijamy żółtko, dodajemy ksylitol (w wersji mniej dietetycznej możemy zastąpić go cukrem) i 125 ml śmietany. Przygotowujemy jednolity farsz.
Jagody przebieramy, dokładnie myjemy, osuszamy.

Smażenie naleśników

Naleśniki żytnie z serem i jagodami
Ciasto naleśnikowe porcjami wylewamy na patelnię, smażymy

Patelnię smarujemy małą ilością oleju, rozgrzewamy. Porcjami wylewamy ciasto, smażymy z obu stron.

ETAP 4:

Naleśniki żytnie z serem i jagodami
Na usmażone naleśniki wykładamy farsz serowy i jagody

Na usmażone naleśniki wykładamy farsz serowy oraz jagody. Naleśniki składamy. Wierzch smarujemy śmietaną, posypujemy cukrem i jagodami oraz czekoladą startą na tarce.