Sposób przygotowania:
Naleśniki żytnie z serem i jagodamiPrzygotowanie ciasta naleśnikowego
Składniki na ciasto wymienione powyżej umieszczamy razem w blenderze kielichowym lub miseczce, miksujemy na jednolite ciasto. Ciasto odstawiamy na czas przygotowania farszu.
Przygotowanie farszu i jagód
Ser przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, wbijamy żółtko, dodajemy ksylitol (w wersji mniej dietetycznej możemy zastąpić go cukrem) i 125 ml śmietany. Przygotowujemy jednolity farsz.
Jagody przebieramy, dokładnie myjemy, osuszamy.
Smażenie naleśników
Patelnię smarujemy małą ilością oleju, rozgrzewamy. Porcjami wylewamy ciasto, smażymy z obu stron.
ETAP 4:
Na usmażone naleśniki wykładamy farsz serowy oraz jagody. Naleśniki składamy. Wierzch smarujemy śmietaną, posypujemy cukrem i jagodami oraz czekoladą startą na tarce.
SylaUla
mocsłodkości
skuter5
Czekoladka 2