kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Naleśniki z serkiem i sosem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Naleśniki - szybkie danie smaczne zarówno na słodko jak i na ostro. Naleśniki można zawinąć w trójkąty bądź zwinąć w rulonik.

Naleśniki z serkiem i sosem truskawkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z serkiem i sosem truskawkowym

 

  • Naleśniki:
  • mąka 10 łyżek
  • jajka 3 sztuki
  • mleko 1 szklanka
  • woda mineralna gazowana 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • olej do smażenia naleśników
  • Masa serowa:
  • serek śmietankowy 20 dag
  • serek Danio 1 opakowanie
  • jajko 1 stuka
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Sos truskawkowy:
  • truskawki 35 dag
  • jogurt naturalny 2 szklanki
  • śmietana 1 małe opakowanie
  • cukier 1 łyżka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serkiem i sosem truskawkowym
Naleśniki: Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę, cukier. Gdy pobędziemy się grudek i ciasto będzie jednolite ciasto będzie gotowe. Patelnię kładziemy na ogniu i smarujemy odrobiną oleju. Wlewamy porcję ciasta na patelnię i smażymy naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Masa serowa: Serek śmietankowy miksujemy z serkiem Danio. Następnie dodajemy jajko i cukier waniliowy. Miksujemy na jednolitą masę. Sos truskawkowy: Truskawki obieramy z szypułek. Myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy jogurt naturalny, śmietanę i cukier. Całość miksujemy. Jeśli sos jest za mało słodki można dodać więcej cukru. Na naleśniki kładziemy masę serową i polewamy odrobiną sosu truskawkowego. Zwijamy naleśniki w trójkąty i kładziemy na rozgrzanej patelni, smażymy z obydwu stron na małym ogniu, do momentu aż będą gorące. Przekładamy naleśniki na talerz i polewamy sosem truskawkowym.
Naleśniki z serkiem i sosem truskawkowym
Naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor
Naleśniki z serkiem i sosem truskawkowym
Na naleśniku rozsmarowujemy masę serową i polewamy sosem truskawkowym
Naleśniki z serkiem i sosem truskawkowym
Truskawki miksujemy z jogurtem i śmieatą na jednolitą masę.