Sposób przygotowania:
Naleśniki budyniowe z pomarańcząPrzygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na ok. 30 min.
Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie nadzienia:
Pomarańcze szorujemy i parzymy wrzącą wodą. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę na drobnej tarce. Następnie pomarańcze obieramy i kroimy w krążki ok. 1cm szerokości.
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier z odrobiną wody. Dodajemy masło,parę kropli aromatu waniliowego i startą skórkę z 1 pomarańczy. Wszystko mieszamy. Dodajemy plastry pomarańczy i chwileczkę po ok. 0,5 min. karmelizujemy plastry pomarańczy z każdej strony.
Składanie naleśników:
Na jeszcze ciepłe naleśniki nakładamy plastry karmelizowanej ciepłej pomarańczy z powstałym sosem. Składamy naleśniki w chusteczkę
Etap końcowy:
Rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu sklarowane masło . Naleśniki obsmażamy z obu stron na rumiano.
Podajemy gorące polane sosem np.toffi,ozdobione listkami mięty i posypać cukrowymi ozdobami.