Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 453]

Naleśniki budyniowe z pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ostatnio miałam spory zapas pomarańczy. Wykorzystałam je karmelizując na patelni. Podałam je z pysznymi naleśnikami z dodatkiem budyniu. Wyszło pyszne, zdrowe i kolorowe danie.

Naleśniki budyniowe z pomarańczą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki budyniowe z pomarańczą

na ciasto naleśnikowe:

  • 2-3 jajka
  • ok.3/4 szkl. mleka
  • ok.3/4 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 6 dag waniliowego budyniu w proszku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

na nadzienie:

  • 6 pomarańczy
  • 6 łyżek masła
  • 12 łyżek brązowego cukru
  • parę kropli aromatu waniliowego

dodatkowo:

  • dowolny sos do polania np. o smaku toffi
  • listki mięty
  • cukrowe perełki i cukrowe złote konfetti
  • sklarowane masło

Sposób przygotowania:

Naleśniki budyniowe z pomarańczą

Przygotowanie naleśników:

Naleśniki budyniowe z pomarańczą
Z ciasta naleśnikowego smażymy cienkie naleśniki

Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na ok. 30 min.

Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie nadzienia:

Naleśniki budyniowe z pomarańczą
Plastry pomarańczy karmelizujemy po ok.0,5 min. z każdej strony

Pomarańcze szorujemy i parzymy wrzącą wodą. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę na drobnej tarce. Następnie pomarańcze obieramy i kroimy w krążki ok. 1cm szerokości.

Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier z odrobiną wody. Dodajemy masło,parę kropli aromatu waniliowego i startą skórkę z 1 pomarańczy. Wszystko mieszamy. Dodajemy plastry pomarańczy i chwileczkę po ok. 0,5 min. karmelizujemy plastry pomarańczy z każdej strony.

Składanie naleśników:

Naleśniki budyniowe z pomarańczą
na naleśnikach układamy karmelizowane plastry pomarańczy

Na jeszcze ciepłe naleśniki nakładamy plastry karmelizowanej ciepłej pomarańczy z powstałym sosem. Składamy naleśniki w chusteczkę

Etap końcowy:

Naleśniki budyniowe z pomarańczą
Na rozgrzanej patelni na sklarowanym maśle podsmażamy lekko naleśniki

Rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu sklarowane masło . Naleśniki obsmażamy z obu stron na rumiano.

Podajemy gorące polane sosem np.toffi,ozdobione listkami mięty i posypać cukrowymi ozdobami.