BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1383]

Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, proste w wykonaniu naleśniki z delikatnym farszem z mięsa drobiowego oraz pieczarek. Naleśniki szybko zniknęły z talerza.

Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem

 

  • Ciasto naleśnikowe;
  • mąka 3/4 szklanki,
  • mleko 1,5 szklanki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • jajka 3 szt,
  • starta skórka z 1 pomarańczy,
  • masło rozpuszczone 50 g,
  • tymianek 1 łyżeczka,
  • koperek suszony 1/2 łyżeczki,
  • olej lub margaryna do smażenia,

 

  • Farsz;
  • filet z kurczaka 1 szt,
  • pieczarki około 300 g,
  • cebula 1 szt,
  • sok z pomarańczy 1 szt,
  • sól i pieprz świeżo mielony,
  • przyprawa do drobiu,
  • olej 2 łyżki do obsmażenia,
  • śmietana najlepiej 30 % 150 - 200 ml,

 

  • Dodatkowo ;
  • sok z cytryny 2 -3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Pomarańcze dokładnie umyć a następnie zetrzeć skórkę , wycisnąć sok i odstawić na bok.

Ciasto naleśnikowe;

Mąkę przesiać do wyższego naczynia dodać jajka, startą skórkę z pomarańczy, sól, tymianek oraz koperek.

Wszystko razem wymieszać a następnie dodawać na przemian rozpuszczone wystudzone masło oraz mleko.

Mieszać do momentu aż powstanie płynne gładkie ciasto.

Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju nakładać porcje ciasta i smażyć naleśniki z na złoty kolor z obu stron.

Farsz;

Filet z kurczaka po oczyszczeniu i opłukaniu pokroić w paseczki lub kostkę a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju doprawiając przyprawą do drobiu, solą i pieprzem.

Pieczarki obrać i pokroić w plastry,następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju dodając pod koniec smażenia obraną pokrojoną cebule.

Do podsmażonych pieczarek dodać obsmażonego kurczaka, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz śmietanę. 

Całość wymieszać i gotować jeszcze około 10 - 15 minut bez przykrycia do odparowania części płynu na małym ogniu.

Farsz nakładać na naleśniki następnie zwijać w rulon.

Pieczarki można skropić sokiem z cytryny ( ja nie skropiłam gdyż zabrakło mi w domu cytryny)
Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Pomarańcze dokładnie myjemy i ścieramy skórkę
Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Mąkę przekładamy do wyższego naczynia dodajemy przyprawy oraz startą skórkę z pomarańczy
Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Do rozmieszanej mąki dodajemy na przemian mleko i roztopione masło
Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Tak przygotowane ciasto nakładamy porcjami na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju
Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron
Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Filety kurczaka po oczyszczeniu pokroić w paseczki lub kostkę
Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Podsmażyć na rozgrzanym oleju przyprawiając pieprzem i solą a także przyprawą do drobiu
Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Oczyszczone i pokrojone grzyby podsmażyc razem z obraną pokrojoną cebulką
Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Podsmażone filety z kurczaka połączyć z grzybami dodać sok z pomarańczy oraz zabielić śmietaną
Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Na usmażone naleśniki nakładać nadzienie z filetów i grzybów
Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Każdy naleśnik zwijać w rulon
Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Danie gotowe do podania domownikom i spożycia