Sposób przygotowania:
Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Pomarańcze dokładnie umyć a następnie zetrzeć skórkę , wycisnąć sok i odstawić na bok.
Ciasto naleśnikowe;
Mąkę przesiać do wyższego naczynia dodać jajka, startą skórkę z pomarańczy, sól, tymianek oraz koperek.
Wszystko razem wymieszać a następnie dodawać na przemian rozpuszczone wystudzone masło oraz mleko.
Mieszać do momentu aż powstanie płynne gładkie ciasto.
Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju nakładać porcje ciasta i smażyć naleśniki z na złoty kolor z obu stron.
Farsz;
Filet z kurczaka po oczyszczeniu i opłukaniu pokroić w paseczki lub kostkę a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju doprawiając przyprawą do drobiu, solą i pieprzem.
Pieczarki obrać i pokroić w plastry,następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju dodając pod koniec smażenia obraną pokrojoną cebule.
Do podsmażonych pieczarek dodać obsmażonego kurczaka, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz śmietanę.
Całość wymieszać i gotować jeszcze około 10 - 15 minut bez przykrycia do odparowania części płynu na małym ogniu.
Farsz nakładać na naleśniki następnie zwijać w rulon.
Pieczarki można skropić sokiem z cytryny ( ja nie skropiłam gdyż zabrakło mi w domu cytryny)
Ciasto naleśnikowe;
Mąkę przesiać do wyższego naczynia dodać jajka, startą skórkę z pomarańczy, sól, tymianek oraz koperek.
Wszystko razem wymieszać a następnie dodawać na przemian rozpuszczone wystudzone masło oraz mleko.
Mieszać do momentu aż powstanie płynne gładkie ciasto.
Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju nakładać porcje ciasta i smażyć naleśniki z na złoty kolor z obu stron.
Farsz;
Filet z kurczaka po oczyszczeniu i opłukaniu pokroić w paseczki lub kostkę a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju doprawiając przyprawą do drobiu, solą i pieprzem.
Pieczarki obrać i pokroić w plastry,następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju dodając pod koniec smażenia obraną pokrojoną cebule.
Do podsmażonych pieczarek dodać obsmażonego kurczaka, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz śmietanę.
Całość wymieszać i gotować jeszcze około 10 - 15 minut bez przykrycia do odparowania części płynu na małym ogniu.
Farsz nakładać na naleśniki następnie zwijać w rulon.
Pieczarki można skropić sokiem z cytryny ( ja nie skropiłam gdyż zabrakło mi w domu cytryny)
gusia1000