WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczone pierożki z mięsnym farszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche i delikatne pierożki z ciasta na kwaśnej śmietanie z farszem z mięsa i warzyw z rosołu. Idealne do barszczu.

Pieczone pierożki z mięsnym farszem

Składniki:

Pieczone pierożki z mięsnym farszem

Ciasto

Farsz

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki z mięsnym farszem

Mięso

Pieczone pierożki z mięsnym farszem
Mięso i warzywa mielimy na drobno w maszynce.

Mięso oddzielamy od kości i razem z warzywami z rosołu mielimy w maszynce o najdrobniejszym sitku.

Cebula

Pieczone pierożki z mięsnym farszem
Do farszu można też dodać odrobinę rosołu.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Solimy i dodajemy do mięsa. Mieszamy i doprawiamy farsz do smaku.

Ciasto

Pieczone pierożki z mięsnym farszem
Ciasto można podsypać mąką przy wałkowaniu.

Mąkę zagniatamy z masłem, śmietaną i solą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, by łatwiej się wałkowało.

Po tym czasie cienko rozwałkowujemy, wycinamy koła i zlepiamy nadziane pierogi.

Pieczenie

Pieczone pierożki z mięsnym farszem
Pierożki posmarowane jajkiem będą się ładnie błyszczały.

Pierożki układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok pół godziny.