WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1856]

Szynka w ostrej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szynka wieprzowa zamarynowana na ostro w przyprawie suszone pomidory, chili i oregano. Gotowana w rękawie.

Szynka w ostrej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w ostrej marynacie

 

Sposób przygotowania:

Szynka w ostrej marynacie

ETAP 1:

Szynkę umyć i osuszyć, odciąć przerosty tłuszczu. Szynkę natrzeć solą. Posypać przyprawą suszone pomidory z chilli i oregano. Polać olejem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Obłożyć mięso. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

Po tym czasie obwiazac sznurkiem i zamknąć w rękawie do pieczenia. Włożyć do garnka, zalać wodą. Do wody włożyć listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować.

Gotować na małym ogniu ok. Godziny. Wystudzić w garnku. Wyjąć. Schłodzić w lodówce. Kroić na plasterki.

Szynka w ostrej marynacie
Szynka po ugotowaniu i wyjęciu z rękawa foliowego
Szynka w ostrej marynacie
Szynka w rękawie włożona do garnka z wodą
Szynka w ostrej marynacie
Szynka po zamarynowaniu włożona do rękawa
Szynka w ostrej marynacie
Szynka natarta solą i przyprawą suszone pomidory z chilli i oregano