zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Naleśniki jabłkowo gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

a u nas dawno nie było naleśników, tym razem jabłkowo gruszkowe

Naleśniki jabłkowo gruszkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki jabłkowo gruszkowe

 

  • 2 kubki ( o poj.300ml ) mąki pszennej
  • 2 kubki ( o poj. 300ml ) mleka
  • 1/2 kubka ( o poj. 300ml ) oranżady
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szczypty soli
  • 50 ml oleju
  • Nadzienie :
  • 500 g jabłek prażonych
  • 400 g gruszek z kompotu

Sposób przygotowania:

Naleśniki jabłkowo gruszkowe
Mleko i oranżadę wlać do wysokiego naczynia. Dodać jajka, sól, cukier waniliowy i olej i wymieszać na gładkie ciasto. Patelnie do naleśników rozgrzać, nalewać na nią łyżka wazową porcje ciasta i smażyć naleśniki na jasno złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu naleśników jabłka wyjąć ze słoika do miseczki. Gruszki odsączyć z kompotu i pokroić w kostkę po czym dodać je do jabłek i wymieszać. Na każdy z naleśników nakładać porcję masy jabłkowo gruszkowej, rozsmarować po powierzchni i zawinąć w rożek lub wedle swojego uznania.
Naleśniki jabłkowo gruszkowe
usmażyć naleśniki i wymieszać jabłka z pokrojonymi w kostkę gruszkami.