Zjem Cie

Zjem Cie

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Naleśniki kukurydziane z mozarellą i bazylią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, szybkie i oszczędne danie, które ratuje życie, gdy doskwiera brak czasu, a żołądek woła o pomoc.

Naleśniki kukurydziane z mozarellą i bazylią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki kukurydziane z mozarellą i bazylią

Składniki

Sposób przygotowania:

Naleśniki kukurydziane z mozarellą i bazylią
Mleko, mąkę, sól i jajko połączyć do uzyskania jednolitej masy.

Na rozgrzaną suchą patelnie teflonową delikatnie wlać porcje ciasta, tak aby powstał ciennki naleśnik.  Wysoka temperatura patelni spowoduje, że na powierzchni naleśnika powstaną kratery. Gdy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni należy go odwrócić na drugą stronę i krótko piec. Każdorazowo przed wlaniem ciasta na patelnie należy je zamieszać.

Na jeszcze ciepły naleśnik położyć mozarelle w plastrach i listek bazyli. Całość można zrolować lub złożyć w kopertę i jeszcze delikatnie podgrzać na patelni, aby ser się rozpuścił. Opcjonalnie takiego naleśnika można również polać keczupem.

Życzę smacznego!
Naleśniki kukurydziane z mozarellą i bazylią
Każdą porcje ciasta przed wylaniem na patelnię zamieszaj.