WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1680]

Naleśniki orkiszowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z mąki orkiszowej, idealne jako odrębny posiłek lub deser. Można je również podać na pikantnie.

Naleśniki orkiszowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki orkiszowe

 

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • Szczypta soli
  • 600ml mleka
  • 1 jajko
  • Opcjonalnie cukier waniliowy
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki orkiszowe

ETAP 1:

Mąkę orkiszowa wsypać do miski. Dodać szczyptę soli i opcjonalnie cukier waniliowy jeśli naleśniki mają być na słodko. Wbić jajko i dolać mleko. Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto bez grudek.

Na patelni rozgrzać kilka kropel oleju i wlać porcję ciasta naleśnikowego. Smażyć z obu stron na rumiano i wyłożyć na talerz. Podobnie postępować z resztą ciasta.

Naleśniki podawać z ulubionymi dodatkami.

Naleśniki orkiszowe
Naleśniki orkiszowe w trakcie smażenia na patelni
Naleśniki orkiszowe
Porcja ciasta naleśnikowego nalana na patelnię
Naleśniki orkiszowe
Ciasto na naleśniki orkiszowe po zmiksowaniu
Naleśniki orkiszowe
Mleko dolane do mąki orkiszowej, soli i jajka