Sposób przygotowania:
Naleśniki orkiszowe z dynią
Do miski przesiewamy mąkę orkiszową w dwóch typach - jasniejszą chlebową i ciemną - razową. Do mąki wbijamy kolejno jajka (wcześniej wbijając je na talerzyk i sprawdzając świezość). Wlewamy mleko oraz wodę i wszystko mieszamy na gładkie ciasto nalesnikowe.
Druga metoda: Do blendera wsypuje mąkę, wbijam jajka, dodaje wode i mleko. Miksuje na gładkie ciasto.
Na rozgrzana patelnię wlewam porcje ciasta i smąże nalesniki. - uwaga bo nalesniki pełnoziarniste są mniej zwarte - trzeba uważać przy przekręcaniu.
Nalesniki smaruję dżemem dyniowym.
Druga metoda: Do blendera wsypuje mąkę, wbijam jajka, dodaje wode i mleko. Miksuje na gładkie ciasto.
Na rozgrzana patelnię wlewam porcje ciasta i smąże nalesniki. - uwaga bo nalesniki pełnoziarniste są mniej zwarte - trzeba uważać przy przekręcaniu.
Nalesniki smaruję dżemem dyniowym.