mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Naleśniki po francusku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne, sycące naleśniki nadziane jajkiem i szynką, idealne na śniadanie:)

Naleśniki po francusku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki po francusku

 

 

  • Farsz:
  • 6 dużych plastrów szynki
  • 6 jajek
  • 250 g sera żółtego

 

  • olej do smażenia
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Naleśniki po francusku
Naleśniki: Mąkę, mleko, proszek, jajko, 1/5 szklanki wody, sól i masło miksuję do uzyskania jednolitej masy. W razie czego dosypuję więcej mąki, lub dolewam odrobinę wody. Na patelni na oleju smażę jajko sadzone.W tym samym czasie na drugiej patelni smażę naleśnika. Kiedy naleśnik zrumieni się z jednej strony przewracam go i na połowę kładę plaster szynki, posypuję startym serem żółtym i kładę jajko sadzone. Naleśnik z nadzieniem składam na pół i podgrzewam na niewielkim ogniu z obydwu stron, aż ser się roztopi. Zdejmuję naleśnika z patelni. W taki sam sposób smażę kolejne naleśniki. Podaję na ciepło z ketchupem.
Naleśniki po francusku
W misce mieszam wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe
Naleśniki po francusku
Na jednej patelni smażę jajko sadzone, a na drugiej naleśniki
Naleśniki po francusku
Na usmażonego naleśnika kładę szynkę, ser i jajko sadzone
Naleśniki po francusku
Składam naleśnika na pół i podgrzewam aż ser się rozpuści