Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Naleśniki pomidorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ciasto naleśnikowe jest przepyszne - miękkie, puszyste i delikatne. Inaczej smakuje od tego Wam znanego, więc polecam!

Naleśniki pomidorowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki pomidorowe

Placki:

  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 8-9 łyżek mąki pszennej (czubatych)
  • 10 łyżek ketchupu pikantnego (płaskich; może być łagodny - wg gustu)
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy

Nadzienie:

  • 200 g żółtego sera
  • 7 parówek (użyłam cielęcych)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Naleśniki pomidorowe

Placki:

Naleśniki pomidorowe
Placki można smażyć o dowolnym rozmiarze.

Do ubitych jajek dodać wodę, mleko, ketchup i przyprawy. Wszystko dokładnie zmiksować i połączyć z mąką.
Po ponownym rozmieszaniu do ciasta wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką.

(Dzięki oliwie - placki nie będą przywierały do patelni podczas smażenia.)

Naleśniki:

Naleśniki pomidorowe
Farsz można dostosować do własnych upodobań.

Usmażone placki naleśnikowe - obficie posypać startym serem.

Na brzegu każdego z nich - ułożyć kiełbaskę i całość zwinąć (brzegi złożyć do środka).

Obsmażanie:

Naleśniki pomidorowe
Obsmażanie jest elementem opcjonalnym, ale nadaje naleśnikom pyszniejszego smaku.

Na patelni roztopić masło i obsmażyć na nim naleśniki - z każdej strony.


Tagi:

naleśniki