Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Naleśniki sojowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kolejne zdrowe naleśniki, tym razem sojowe. Idealne zarówno bez żadnych dodatków jak i z dodatkami. Polecam :)

Naleśniki sojowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki sojowe

 

  • 1 szklanka ugotowanej soi

 

 

 

  • 1 szklanka gorącej wody

 

 

  • sól kamienna do smaku

Sposób przygotowania:

Naleśniki sojowe
Dobrze ugotowaną soję zmiksować z dodatkiem wody by powstała pasta którą można z łatwością przełożyć do miski. Do pasty sojowej dodać mleko, jajka, mąkę, wymieszać i podczas mieszania dolewać gorącą wodę, dodać sól. Powinno powstać gładkie ciasto naleśnikowe o lekko kremowym kolorze. Na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wlewać chochelką ciasto naleśnikowe, smażyć do momentu aż boki naleśników zaczną odchodzić od brzegów patelni, po tym czasie placki odwrócić na druga stronę. Naleśniki smażymy do chwili gdy na drugiej stronie również zrobią się rumiane. Wystygnięte i przykryte folią spożywczą możemy przechowywać w lodówce kilka dni, Jeśli nakryjemy jeszcze cieple naleśniki folią to nam się posklejają. Takie naleśniki można podawać praktycznie ze wszystkim na co mamy ochotę, można tez je jeść bez żadnych dodatków bo smakują dobrze :). Smacznego:)
Naleśniki sojowe
Dobrze ugotowana soje zmiksować z małą ilością wody
Naleśniki sojowe
Ciasto naleśnikowe ma kremowy kolor i gładka konsystencje
Naleśniki sojowe
Placki odwracamy na druga stronę gdy brzegi zaczną odchodzić od patelni
Naleśniki sojowe
Usmażone naleśniki maja ładny , złocisty kolor