Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zapiekane naleśniki z twarożkiem i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne na ciepło i na zimo. Zwyczajne naleśniki z twarożkiem zapiekane pod śmietanką i płatkami migdałów będą świetne na podwieczorek lub kolację

Zapiekane naleśniki z twarożkiem i migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane naleśniki z twarożkiem i migdałami

 

  • Naleśniki:
  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 400 g mleka
  • Farsz:
  • 400 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • Polewa:
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 garść płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki z twarożkiem i migdałami
Naleśniki: składniki na ciasto zmiksować dokładnie, odstawić na 30 minut. Po tym czasie zmiksować ponownie i smażyć cienkie naleśniki. Do twarożku dodać cukier i żółtko, wymieszać. Białko ubić na sztywno. Białko i rodzynki dodać do twarożku, wymieszać delikatnie. Na naleśniki nakładać po łyżce nadzienia, składać na pół i zwijać w różyczki. Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę zmiksować z cukrem i jajkiem. Polać naleśniki. Posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać około 20-25 minut w 180 stopniach.
Zapiekane naleśniki z twarożkiem i migdałami
Do twarożku dodać cukier i żółtko, wymieszać. Białko ubić na sztywno.
Zapiekane naleśniki z twarożkiem i migdałami
Białko i rodzynki dodać do twarożku, wymieszać delikatnie.
Zapiekane naleśniki z twarożkiem i migdałami
Na naleśniki nakładać po łyżce nadzienia, składać na pół i zwijać w różyczki.
Zapiekane naleśniki z twarożkiem i migdałami
Śmietankę zmiksować z cukrem i jajkiem. Polać naleśniki. Posypać płatkami migdałowymi.