Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Francuskie naleśniki suzette

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Naleśniki Suzette to najbardziej znany francuski deser. Naleśniki skąpane w pomarańczowym sosem urzekają swoją prostatą i smakiem, polecam nie tylko na deser :)

Francuskie naleśniki suzette Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie naleśniki suzette

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1-1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • Sos pomarańczowy:
  • 1/3 kostki masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 3 pomarańczy
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego lub cytrynówki
  • Dodatkowo:
  • Cząstki pomarańczy do dekoracji (niekoniecznie )

Sposób przygotowania:

Francuskie naleśniki suzette
Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, wlewamy mleko i łączymy składniki za pomocą miksera. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę wlewamy wodę mineralną – miksujemy raz jeszcze. Ciasto odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. Rozgrzewamy płaską patelnie skrapiamy ją oliwą, wlewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki, aż do wykończenia ciasta.

Sos: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, skórką z pomarańczy i cytryny i sokami pomarańczowym i cytrynowym. Kiedy składniki połączą się tworząc sos na patelnie wkładamy naleśniki złożone w trójkąty i podgrzewamy je w sosie około 2-5 minut.

Zagrzane, pokryte sosem naleśniki serwujemy :) UWAGA! Naleśniki możemy polać na patelni likierem i podpalić go, kiedy ogień zgaśnie naleśniki serwujemy , smacznego ;)
Francuskie Naleśniki Suzette
Mąka, jajko, mleko i woda wymieszane na jednolite, gładkie ciasto
Francuskie Naleśniki Suzette
Na rozgrzanej patelni smażymy porcjami naleśniki

Tagi:

naleśniki