Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Naleśniki z nutką cynamonu i cukrem trzcinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Moja rodzina bardzo uwielbia naleśniki, najbardziej z serem, ale ja od czasu do czasu staram się je urozmaicić. Tym razem wymyśliłam odsmażane naleśniki na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym i nie ukrywam, że wyszło pysznie.

Naleśniki z nutką cynamonu i cukrem trzcinowym

Składniki:

Naleśniki z nutką cynamonu i cukrem trzcinowym

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • około 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier do smaku
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 25 dag sera białego
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko ( możemy pominąć )
  • pół budyniu waniliowego ( w proszku )

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • masło do smażenia
  • kawałek laski cynamonu
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:

Naleśniki z nutką cynamonu i cukrem trzcinowym
1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie ciasto, następnie odstawiamy na pół godziny. Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste dodajemy jeszcze mleka, a gdy wyjdzie zbyt rzadkie dodajemy mąki pszennej. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki.

2. Ser biały ucieramy z cukrem do smaku, cukrem waniliowym, budyniem w proszku i żółtkiem ( jak chcemy to żółtko możemy pominąć ) na gładką masę.

3. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem i składamy w trójkąty.

4. Na patelni rozgrzewamy masło ,smażymy naleśniki z jednej strony, następnie obracamy na drugą stronę, naleśniki posypujemy starym na drobnych oczkach cynamonem i cukrem trzcinowym, smażymy chwilę, aż pod wpływem ciepła cukier trzcinowy trochę się rozpuści. Podajemy.

Rady: Jeżeli nie mamy cynamonu w laskach, możemy użyć cynamon już zmielony. Z przepisu wychodzi około 8 naleśników.

Tagi:

naleśniki