Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Naleśniki uniwersalne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Naleśniki przyrządzone według tego przepisu są uniwersalne, smakują na słodko z dżemem i nadają się również na krokiety.

Naleśniki uniwersalne

Składniki:

Naleśniki uniwersalne

 

  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Naleśniki uniwersalne
Jaja wbijamy do miski i roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i 2 szklanki mleka, a następnie mieszamy. Dosypujemy stopniowo mąkę i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Na koniec dolewamy wodę i olej, ponownie mieszamy i odstawiamy ciasto na co najmniej pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto zazwyczaj staje się gęściejsze, więc dolewamy pozostałe mleko stopniowo, mieszając, aż ciasto będzie rzadkie. Ciasto wlewamy w małej ilości na rozgrzaną patelnię. Smażymy oczywiście z obu stron. Przed kolejnym wlaniem porcji ciasta na patelnię mieszamy zawartość miski.