nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Naleśniki z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetne na obiad, czy też kolację, jak i jako sycący i smakowity deser. Takie naleśniki zapewne przypadną do gustu i dorosłym i dzieciom.

Naleśniki z budyniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki z budyniem

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 1,5% tłuszczu plus 600ml do budyniu
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 2 łyżki cukru do budyniu

Sposób przygotowania:

Naleśniki z budyniem
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz dolać mleko, wodę, odrobinę oleju i wbić jajko. Wszystkie składniki umieszczone w misce wymieszać najlepiej trzepaczką.

Z tak przygotowanego ciasta naleśnikowego smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Usmażone naleśniki odstawić na chwilę na bok.

Ugotować budyń wedle przepisu podanego na opakowaniu (odstępstwem od instrukcji było zwiększenie ilości mleka z którego przygotowałam budyń) - ja zdecydowałam się na budyń czekoladowy, ale można wybrać dowolny smak, jest teraz olbrzymia różnorodność w wyborze, można też zdecydować się na przygotowanie budyniu od podstaw zamiast korzystać z gotowego proszku.

Ciepłe jeszcze naleśniki przekładać dopiero co ugotowanym budyniem i składać naleśniki wedle upodobania - u mnie jak widać naleśniki poskładane w trójkąty.
Naleśniki z budyniem
Przygotowany czekoladowy budyń oraz usmażone naleśniki jeszcze przed posmarowaniem
Naleśniki z budyniem
Usmażony naleśnik posmarowany budyniem przed złożeniem