gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Naleśniki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane naleśniki moje dzieci bardzo lubią gdy podaję je im na obiad. Polecam - mają fajny smak.

Naleśniki z budyniem

Składniki:

Naleśniki z budyniem

naleśniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

nadzienie

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 gram twarogu półtłustego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Naleśniki z budyniem

ETAP 1:

Naleśniki z budyniem
Budyń śmietankowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z 500 ml mleka z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu studzimy.

ETAP 2:

Naleśniki z budyniem
Twaróg i śmietanę miksujemy na jednolitą masę.

Twaróg miksujemy z kwaśną śmietaną.

ETAP 3:

Naleśniki z budyniem
Do masy serowej dodajemy przestudzony budyń.

Następnie do twarogu porcjami dodajemy zimn budyń i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita.

ETAP 4:

Naleśniki z budyniem
Skkładniki na naleśniki oprócz wody gazowanej miksujemy.

Mąkę miksujemy z mlekiem, jajkami cukrem i szczyptą soli.

ETAP 5:

Naleśniki z budyniem
Do zmiksowanej masy wlewamy wodę gazowaną.

Następnie do masy na naleśniki wlewamy wodę gazowaną i jeszcze przez chwilę miksujemy. Odstawiamy na 15 minut.

ETAP 6:

Naleśniki z budyniem
Porcjami na patelni smażymy duże naleśniki.

Po tym czasie porcjami smażymy naleśniki na natłuszczonej delikatnie patelni.

ETAP 7:

Naleśniki z budyniem
Na przestudzone naleśniki wykładamy nadzienie budyniowe.

Na naleśniki wykładamy masę serowo - budyniową. Naleśniki zwijamy w trójkąt, posypujemy cukrem pudrem.