Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak pieczony na soli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kurczak na soli to doskonała propozycja na bardzo prosty, ale i też przepyszny obiad. Sól zatrzymuje wodę, dzięki czemu mięso jest soczyste. Do tego ten kuszący aromat oraz chrupiąca skórka.

Kurczak pieczony na soli

Składniki:

Kurczak pieczony na soli

 

  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • pieprz
  • 1 kg soli

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony na soli

Przyprawy:

Kurczak pieczony na soli
Można użyć swoich ulubionych przypraw, wg smaku.

Wszystkie przyprawy oprócz soli dokładnie wymieszać.

Kurczak:

Kurczak pieczony na soli
Kurczaka warto schować do lodówki najlepiej na całą noc.

Kurczaka umyć i po osuszeniu natrzeć (także wewnątrz) posiekanym czosnkiem i przyprawami. Całość wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na dłużej.

Przed pieczeniem:

Kurczak pieczony na soli
Nie należy już go przesuwać, aby w skórę nie wetrzeć soli.

Na dno naczynia żaroodpornego wsypać sól. Kurczakowi związać nogi za pomocą sznurka i ułożyć go na soli piersiami do góry.

Pieczenie:

Kurczak pieczony na soli
Kurczak się nie wysuszy, ponieważ sól zatrzymuje wodę.

Kurczaka piec w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny (1 kg mięsa to 1 h pieczenia) w temperaturze 180 stopni.
Niczym go nie przykrywać.