Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony na soliPrzyprawy:
![Kurczak pieczony na soli Kurczak pieczony na soli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kurczak-pieczony-na-soli-490005.jpg)
Wszystkie przyprawy oprócz soli dokładnie wymieszać.
Kurczak:
![Kurczak pieczony na soli Kurczak pieczony na soli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kurczak-pieczony-na-soli-490006.jpg)
Kurczaka umyć i po osuszeniu natrzeć (także wewnątrz) posiekanym czosnkiem i przyprawami. Całość wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na dłużej.
Przed pieczeniem:
![Kurczak pieczony na soli Kurczak pieczony na soli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kurczak-pieczony-na-soli-490007.jpg)
Na dno naczynia żaroodpornego wsypać sól. Kurczakowi związać nogi za pomocą sznurka i ułożyć go na soli piersiami do góry.
Pieczenie:
![Kurczak pieczony na soli Kurczak pieczony na soli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kurczak-pieczony-na-soli-490008.jpg)
Kurczaka piec w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny (1 kg mięsa to 1 h pieczenia) w temperaturze 180 stopni.
Niczym go nie przykrywać.
gusia1000