kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Naleśniki z dżemem i kwaśną śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na naleśniki z pysznym dżemem malinowym i kwaśną śmietaną. Takie naleśniki możemy podać na słodki obiad.

Naleśniki z dżemem i kwaśną śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z dżemem i kwaśną śmietaną

 

  • 2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • dżem malinowy
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Naleśniki z dżemem i kwaśną śmietaną
Ciasto na naleśniki miksujemy i odstawiamy na najmniej 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanym oleju smażymy cieniutkie naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę dżemu i rozsmarowujemy. Następnie nakładamy łyżkę kwaśnej śmietany i ponownie rozsmarowujemy. Naleśniki zwijamy według własnego uznania. Od razu podajemy.
Naleśniki z dżemem i kwaśną śmietaną
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski.
Naleśniki z dżemem i kwaśną śmietaną
Następnie miksujemy mikserem do połączenia się składników.
Naleśniki z dżemem i kwaśną śmietaną
Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Naleśniki z dżemem i kwaśną śmietaną
Usmażone naleśniki przekładamy na talerz.