WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1263]

Kopytka ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka to najpopularniejsze i najlepsze kluseczki z ziemniaków. Można je jeść na słodko i na słono, samodzielnie lub jako dodatek do mięsa.

Kopytka ziemniaczane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczane

ETAP 1:

Ziemniaki ugotowane i wystudzone zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaków wbić jajko, wsypać sól i mąkę i zagnieść na jednolite elastyczne ciasto.

Ciasto uformować w walec, pokroić na równe kawałki. Każdy kawałek formować w wałeczek, lekko spłaszczać z wierzchu i kroić w ukośne kluseczki.

Kluski układać na posypanej mąką stolnicy. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Na wrzątek wrzucać kluski i gotować kilka minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać na gorąco z białym serem, z sosem lub na słodko z bułką tartą z cukrem i z cynamonem na maśle.

Po wystudzeniu można odsmażyć na masełku.

Kopytka ziemniaczane
Kopytka ziemniaczane po ugotowaniu i obsmażeniu na masełku
Kopytka ziemniaczane
Kopytka ziemniaczane po ulepieniu i pokrojeniu

Tagi:

kluski danie